Skåreboträffar – Detta har hänt 2019

Skåre Byalag 23 januari 2019

Skåre Byalag inledde det nya året med föredrag av en av de egna – Hans Janstad, journalist, konstnär och författare,  sedan 20 år bosatt på fiskeläget.

Förra gången Hans Janstad berättade för medlemmana i Byalaget handlade det om olika äventyr under konstnärslivet. Den här gången var det journalistlivet, en nästan 70 år lång resa inom tidningsvärlden, som stod på programmet. Titeln på Hans föredrag  ”Äventyrare i världen och gamla Svedala” höll med råge vad den utlovade. Åhörarna fick lyssna till en roande och oroande blandning av både stora och små händelser precis så som arbetet för  journalister ofta är (eller var)! Allt illustrerat med autentiska foton.

På 1970-talet besökte Hans tillsammmans med en pressfotograf Afrika. Där mötte de bland annat sviterna efter Idi Amins härjningar i Uganda.

– När vi besökte Zanzibar hade vi poliser i hälarna hela tiden. 13 personer skulle hängas när vi var där, minns Hans med avsky.

Även lite mindre dramatiska händelser som att klättra i kokospalmer, klappa apor, stå öga mot öga med en ”snäll” noshörning fick de uppleva på Afrikaresan.

– För att skydda oss mot malaria fick vi svälja tabletter stora som malkulor!

En annnan reportageresa förde Hans till Portugal och Madeira. I tre veckor reste han runt i landet. Andra minnesvärda uppdrag gick till Polen där han både provade på gyttjebad  och jagade den svarta madonnan.

– Vi hittade madonnan! Hon hade blivit svart av alla vaxljus som tänts nära henne!

På somrarna ingick Hans i tidningen Arbetets sommarredaktion, som bland annat gjorde reportage om marknaderna i Skåne.

– Jag sålde ljudlösa flugsmällare. Rent lurendrejeri, men lyckades få dem sålda!

Ett uppdrag han minns med glädje var reportagen om skånska gästgiverier. De låg sedan till grund för serien  i TV! Hans provade även på att vara ”gåramålare” och övernatta på höskullar på bondgårdar mellan målandet.

Hans Janstad tackades med en varm applåd och en gåva för det intressanta (och humoristiska) föredraget.

Men åhörarna ville höra mer! Har inte du träffat en massa politiker under ditt journalistliv, undrade en Skårebo.

 …och det hade Hans!

– Jag har intervjuat många intressanta politiker. Tage Erlander som var mycket trevlig och humoristisk, Gunnar Sträng med sitt underbara humör och Olof Palme som skulle visa mig och en fotograf riksdagshuset. Tyvärr var det inte lika lätt att intervjua Palme, man kände sig underlägsen! Det var en kort tid innan han mördades!

Visst kan man cykla på 1800-tals vis.
Hans med Arbetets löpsedel.